Svengelska bloggen

Svengelska bloggen

Om bloggen/About the Blog

I aim to use this blog to keep up my English and maybe give others some insights in Swedish language. It's not a diary - well not quite...

Jordärtskocka

Växter/PlantsPosted by Gunvor 2013-05-21 14:24:52

Jordärtskocka, Heliantus tuberosus, is ‘Jerusalem artichoke’. The etymology is a mess.

As one can feel a similarity in structure and taste of the tuber and the artichoke bud, the plant has got part of its name from the artichoke. Artichoke comes from an arabic word, al-hursufa via Spanish and Italian. The word has been twisted and turned in many folk etymologies; in Swedish it is kronärtskocka, krona – ‘crown’ probably because of the stately flower, and ärt – ‘pea’, from the taste, the rest is unintelligible.

Swedish jordärtskocka, becomes ‘earth artichoke’ – that’s simple, much simpler than the English term: Jerusalem in this case has nothing to do with the town, instead it comes from Italian girasole ‘sunflower’.

Yes, the jordärtskocka is closely related to the sunflower, Helianthus annuus; a difference here up north is that the warm season is not long enough for them to flower, instead they proliferate by the tubers (that’s why the Latin species name is tuberosus). The plant originates from North America, where it was cultivated before the Europeans arrived.

We dug these up yesterday, very late in Spring, they have already started to grow; they are not very big, should have been better fertilised. This year we will plant a few in another place, but however careful you are when digging up the tubers, you always miss some, and in autum there will be tubers to dig up together with the potatoes we have planted there now.


Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Gunvor 2013-05-29 14:10:31

Mja ingen expert alls, men det är skoj. En rejäl låda med jord på altanen kanske, eller en pallkrage utanför kan vara trevligt att så sallat och örter i, romansallat till exempel, den är stark och håller länge innan den börjar blomma. Ruccola är jättegott och varför inte oregano och salvia också.

Posted by Inga M 2013-05-28 22:33:38

Nu har jag en del trädgårdsinlägg på min blogg. Tänkte att du kanske kan hjälpa mig lite med frågorna och funderingarna. Du verkar vara fena på växter o sånt.

Posted by Gunvor 2013-05-23 14:36:01

Nä. Kron- har jag aldrig försökt – bor vi inte lite långt norrut för det? Och skulle inte nödvändigtvis rekommendera jord- heller. Dels är de som sagt ett ogräs, jättesvåra att bli av med, och dels är knölarna väldigt svårskalade, ja knöliga! Men som soppa eller mos tillsammans med potatis är de jättegoda. Smaken är speciell och tar över potatisens . Vi kommer nog fortsätta försöka odla.

Skocka eller kocka – tror inte någon vet eller har bestämt. Jag skulle nog föredra skocka, nog skockar dom sig! Och kocka är ju något annat ;-).

Posted by Inga M 2013-05-23 07:24:57

Undrar om man säger skockor eller kockor? Hur som helst så har jag aldrig varit i närheten av att odla några (s)kockor, vare sig kron eller jord. Och jag får erkänna att jag aldrig använder i matlagningen heller. Vad lagar du av dessa?